Ezt olvasta már?

0

A téli depresszió egyik hatásos ellenszere lehet a társasozás

Az interaktív játékasztal minden korosztályt és közösséget összehoz

Az interaktív, digitális társasjáték asztal jó alternatíva a telefonozás és a céltalan netes szörfözés helyett a fiatal generáció számára, az idősebbek pedig új ismereteket szerezhetnek általa. Az adventi időszak remek alkalom arra, hogy a család felelevenítse a társasjáték nosztalgikus élményét modern formában.


hirdetés

 

Szinte minden családban, ahol gyerek van, elhangzanak a következőkhöz hasonló mondatok: „Tedd le a mobilt, amíg vacsorázunk!“, „Ma már eleget gépeztél, kérlek, keress más elfoglaltságot!“. Kezd felnőni egy generáció, amely szinte kütyüvel a kezében született, ők a karantén alatt tableten tanultak, játszottak és azon tartották a kapcsolatot a pajtásokkal, családtagokkal. A kamaszok is a telefonjukon élik a társasági életük nagy részét, érthető, hogy nem örülnek, ha korlátozni szeretnénk őket ebben. Egyre nehezebb a gyerekeket rávenni a klasszikus táblajátékokra, és ha sikerül is bevonni őket, nem könnyű fenntartani az érdeklődésüket. Egy digitális táblajáték lehet a köztes megoldás, amely a gyerekeknek első látásra vonzó, és ötvözi a klasszikus táblajátékok minden előnyét a digitális eszközökével. A gyerekek számára a legértékesebb, a szülőkkel töltött, élményekben gazdag idő, a szülőknek pedig két legyet üthetnek egy csapással, hiszen a közös játék nemcsak minőségi idő a családdal, hanem tökéletes stresszlevezető is.

„Kríziskezelő szakemberként azt gondolom, hogy a túlzott kütyühasználat a fiatalok körében főleg mentális problémákat okoz. A többség átlépi azt a határt, amikor már nem fejleszt a digitális eszköz, hanem inkább rombol. A mentális problémákon felül más egészségügyi bajokat is okozhat a túl sok kütyüzés: hiperaktivitás, szorongás is felléphet negatív hatásként, a szociális érésben is okozhat károkat, hiszen nehezebben kapcsolódnak a gyerekek másokhoz, alig-alig kommunikálnak. A legújabb kutatások megmutatták, hogy idegrendszeri problémáktól az emésztési bajokig, sokféle káros hatása lehet a túlzásba vitt gépezésnek.“ – állítja Murányi Edina, ESPT parapszichológus, gyermek- és felnőtt kríziskezelő tréner, a Murányi Empraxis Edukációs Központ alapítója.

Tiltás helyett alternatív megoldás

Olyan kikapcsolódást kell ajánlanunk a gyereknek a gépezés helyett, ami ugyanúgy örömforrást jelenthet neki. A családdal, barátokkal eltöltött minőségi idő közös élményeket teremt, ami rendkívül fontos a gyerekek fejlődése és lelki jóléte szempontjából. A társasozás éppen ilyen tevékenység, még a sötét, hideg, téli napokon is felvillanyozó alternatíva a gépezés helyett.

„A közösségformáló játékokkal kiválóan tudjuk egyensúlyozni a túlzott mobilozás okozta elszigeteltséget. A társasjátékozás közös élményeket szül, beszélgetést, vagyis minőségi kommunikációt indíthat el az idősebb és a fiatalabb korosztály között. Ma már nagyon ritka, ha több generáció együtt tevékenykedik, szórakozik, és a társasjáték egy remek formája, hogy ez megvalósuljon. Minden olyan eszközt pártolok, ami ezt a kapcsolatot az idősebbek és a fiatalok közt erősíti vagy elősegíti.“ – teszi még hozzá Murányi Edina.

Negatív tapasztalat adta a játékasztal ötletét

„Néhány éve, karácsonykor jött a digitális játékasztal ötlete. A négy saját gyerekünk közül kettőnek a párjai is velünk volt aznap, tehát hat fiatal ünnepelt nálunk. Amikor a férjemmel leszedtük az asztalt, arra lettünk figyelmesek, hogy a nappaliban teljes a csend. Ahogy odapillantottam a kanapéra, elfacsarodott a szívem: mind a hatan a telefonjukat bámulták. Milyen karácsony az, amikor a családtagok nem egymással foglalkoznak? – ezt a kérdést nemcsak magamban tettem fel, hanem hangosan is kimondtam. Mennyire megváltozott a világ, hogy a netet bújják ahelyett, hogy együtt játsszanánk, mint azelőtt. Erre a férjem átölelt és azt mondta, hogy semmi baj, majd csinálunk egy digitális társasjáték asztalt és majd azt nyomogatjuk együtt. Egy másodperc alatt átfutott az agyamon, hogy valóban milyen jó lenne! Ha új formában látnák a régi kedvenc játékainkat, csak be tudnánk vonni a fiatalokat is!“ – meséli Szenes Nicolette, a TouchGameTable interaktív játékasztal társalapítója.

Nicolette és férje elkezdték feltérképezni a lehetőségeket. Felhívták az ötlettel egy gyerekbarát szálloda igazgatóját, akiről tudták, hogy szereti az innovációkat és nem fél ki is próbálni azokat. A szakember rögtön nyitott volt az újdonságra, ami nagy löketet adott a vállalkozás beindításához. A szállodaigazgató is egyetértett, hogy felnőtt egy generáció, amely rajong a digitális eszközökért. Őket már nem lehet a 10-20 évvel ezelőtti módon szórakoztatni, de az ő szüleik is arra törekednek, hogy értelmes dolgokkal szórakozzanak a gyerekeik.

Mentális egészség és közös játékélmény

„A társasjáték a folyton változó világban egy állandó örömforrás lehet, új érzelmeket vált ki, aktivizál, fejleszt, összekapcsol, ez mind fontos a mentális egészség megtartásában. Nagyon fontos, hogy a rendszeres társasjátékozásnak prevenciós szerepe van, mert megelőzheti a szorongást, a pánikrohamok, a depresszió kialakulását és egy biztos örömforrás, amihez mindig nyúlhatunk. Egyes játékok csapatépítésre, összekovácsolásra is jók, hiszen versengésből együttműködést tud kialakítani.“ – sorolja a játék előnyeit Murányi Edina.

Jelenleg harmincféle, saját fejlesztésű program elérhető a digitális társasjáték asztalokon, a játékok kiválasztásánál az az egyik vezérelv, hogy legalább négy ember játszhassa, hogy mindenképp megvalósuljon a társasági szórakozás. A digitális forma lehetőséget ad arra is, hogyha csak ketten vagy hárman jelentkeznek be a társasba, akkor két, három oldalon jelenik meg a játék. A harminc játék között van logikai és stratégiai játék, de olyan klasszikus is megtalálható, mint a sakk. A készítők célja az volt, hogy olyan játékokat kínáljanak, amiket ők maguk is szívesen játszanak a gyerekükkel, vagyis ami fejleszt és szórakoztat egyszerre. A játékok felhőben vannak, folyamatosan bővül a kínálat, tehát időről időre minden eszközre kerülnek új játékok is.

A TouchGameTable-asztalokat ma már nemcsak hotelekben, hanem csapatépítő tréningeken, különféle családi és üzleti rendezvényeken is használják szórakozás céljából, de már sok családban is az otthoni játékpark része. A TouchGameTable eddig országszerte összesen 130 ezer órán keresztül nyújtott minőségi kikapcsolódást.

 







0

hírek innen, onnan

Pénzzel akarták elvenni Curtistől a barátnőjét

Barnai Judit a gyerekvállalásról is beszélt.

Elképesztő, mi volt a határon, a rendőrség is megszólalt

Csaknem tizenötezren érkeztek Ukrajnából szombaton, az ukrán-magyar határszakaszon 7504-en léptek be Magyarországra, a román-magyar...

A világ egyik legnagyobb focimémes oldala is felfigyelt a magyar focistára

Ádám Martin cserecsatár felbukkanására sokan felfigyeltek.

Kiderült, hány apa neveli egyedül a gyermekét

Magyarországon a lakosság közel 9%-a, vagyis 831 ezer ember él egyszülős családban.

A rövid edzések fokozhatják bizonyos típusú rákkezelések hatékonyságát

Szakértők szerint a testmozgásról egyre inkább bebizonyosodik, hogy hatékonyan segíti az immunrendszert a rák elleni küzdelemben.

Fehér Anna, Kocsis Judit és Vándor Éva a József Attila Színház örökös tagja lett

A József Attila Színház 2024/25-ös évadának első bemutatója szeptember 28-én Szente Vajk rendezésében a Luxemburg grófja.   Olvass bele!

Egy ritka betegség, ami ijesztő tünetekkel és nagy fájdalmakkal jár

Az izommerevséget, izomgörcsöket, idővel pedig mozgáskorlátozottságot okozó, gyógyíthatatlan stiff-person-szindróma egymillióból egy...

Drasztikusan nőtt a narancslé ára, beugrik helyette a mandarin

Két év alatt háromszorosára nőtt a boltok polcain kapható narancsdzsúsz alapanyagát adó sűrített narancslé árfolyama a New York-i...

Az életéért küzd a megerőszakolt és megölt Heni unokahúga

Az életéért küzd a Makón megerőszakolt és felgyújtott Pénzes Henrietta unokahúga. Az 5 éves Annabellának agydaganata van, az orvosok...

Sport

Példátlan és hazug támadás: a svájci sajtó nekirontott a magyar szurkolóknak

Egészen elképesztő gyűlölettel írnak azokról a drukkerekről, akik szervezett formában utaztak Kölnbe.

Kulcsfontosságú győzelem; láthatatlan Szoboszlai Dominik - svájci sajtószemle

A svájci sajtó megérdemelt győzelemről, valamint a láthatatlan Szoboszlai Dominikról írt, miután válogatottjuk 3-1-re győzte le a mieinket az Európa-bajnokságon.

Csúfos vereséggel kezdett a magyar válogatott az Eb-n.

Nem fért bele az egy félidőnyi svájciaknak adott előny.

Hatalmas siker: Európa-bajnoki aranyérmes a magyar csapat a vizes Eb-n

A Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert szombaton a nyílt vízi úszók váltóversenyében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon - írja az MTI.

Marco Rossi: Nem alibizek, én vagyok a felelős.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya magára vállalta a vereséget, de azt is hozzátette, 2-3 játékost leszámítva mindenki saját tudása alatt teljesített. Szoboszlai Dominik is értékelte a mérkőzést, szerinte

Ádám Martin internetes sztár lett – pedig csak pályára lépett az Eb-n

Mint tudott, Magyarország kikapott Svájc ellen 3-1-re az Európa-bajnokság A-csoportjának első fordulójában. A találkozó 79. percében Ádám Martin is pályára […] A Ádám Martin internetes sztár lett – pedig csak

Szoboszlai az Eb-vereség után: Nem szabad azt hinni, hogy ajándékba adják a három pontot

A Svájc elleni vereség után nyilatkozott a magyar válogatott csapatkapitánya.

Galéria: helyszíni fotók a reptéren várakozó és útnak induló magyar szurkolókról

A szerencsés magyar drukkerek időben elindultak a Liszt Ferenc repülőtérről Németországba, hogy a helyszínről buzdítsák válogatottunkat a 15 órakor kezdődő Svájc elleni Európa-bajnoki csoportmeccsen.

Több mint ötven szurkolót vettek őrizetbe Dortmundban

Több mint ötven futballszurkolót vettek őrizetbe Dortmundban a szombat esti Európa-bajnoki mérkőzés előtt - írta az MTI.

Marco Rossi: Én vagyok a felelős

A szövetségi kapitány szerint az első félidőben Svájc lefocizta Magyarországot.

A magyar kapitány elmondta, miért játszottunk gyengébben az első félidőben

Magyarország 3-1-re kikapott Svájctól az Európa-bajnokság A csoportjának első mérkőzésén. Egy gyenge és egy jobb félidő, későn ébredtünk Svájc ellen […] A A magyar kapitány elmondta, miért játszottunk gyeng

0

Bulvár

A miniszter élőben kért bocsánatot a forint bedőlése miatt

Még ebben a felgyorsult, mindenütt jelenlévő online világunkban is ritkán fordul elő, hogy egy miniszter szeme láttára, a nagy nyilvánosság előtt zuhan be a nemzeti valuta, és arra még reagálni is tud. Ezen a héten

Drámaian lefogyott Katalin: a rákbeteg hercegné fehér ruhában mutatta meg, hogy fest most

Fél év után újra mutatkozott egy hivatalos királyi rendezvényen Katalin, aki annak ellenére, amin az elmúlt hónapokban keresztül ment, még mindig csodálatosan néz ki.

Példátlan és hazug támadás: a svájci sajtó nekirontott a magyar szurkolóknak

Egészen elképesztő gyűlölettel írnak azokról a drukkerekről, akik szervezett formában utaztak Kölnbe.

Ez a méz a legegészségesebb. Miben különböznek a különböző fajták?

A méz ősidők óta fontos táplálékunk – baktériumölő hatása miatt háborúk során még sebek tisztítására is használták. A méz tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést, magas energiatartalmának köszönhet

Orbán Viktor mindössze két szóval reagált a magyar válogatott vereségére

A miniszterelnök a helyszínen, Kölnben tekintette meg a magyar válogatott első csoportmérkőzését az idei foci Eb-n. A meccs után két szót írt ki a közösségi oldalán.

Fideszes képviselőt rázott meg az áram, azonnal meghalt

Ráckevén történt az eset, meggyszedés közben.

Na ne, így néz ki 72 évesen az isteni Steven Seagal, brutálisan megváltozott

Így néz ki most az akciófilmek koronázatlan királya, a legyőzhetetlen akcióisten.

Az esküvőmön félrehívott a férjem testvére és elmondta a családjuk nagy titkát: nem álltam oltár elé

Évekig hazudott nekem a párom, az esküvőn derültek ki az undorító részletek.

Ezt üzeni Katalin hercegné testbeszéde, szakértő elemezte az új fotóját

Katalin hercegné mindenkit meglepett, mikor egy friss fotóval bejelentette, hónapokig tartó „eltűnése” után június 15-én részt vesz a Trooping the Colour nevű eseményen. Most egy testbeszéd szakértő elemezte, ho

Mutatjuk az ötöslottó nyerőszámait: 3,03 milliárd forint volt a főnyeremény

A 24. játékhéten ezek a számok hozhattak szerencsét.

Bajban lehet Donald Trump fia Orbán miatt, törvényt sérthetett a találkozó

A volt elnök fia üzleti úton járt Magyarországon, de a miniszterelnök is fogadta, ami az amerikai jogszabályok alapján tiltott diplomáciai tevékenységnek minősülhet.

blogmorzsák

A kolumbiai Keresztanya

Griselda Blanco kétszáz embert öletett meg, méghozzá kedvtelésből. Közöttük három férjét.

A terepszínű békegalamb

Ez nem békeajánlat volt. Ez ürügy a háború folytatására, ha lehet, a végsőkig. Esetleg tovább.

0