Ezt olvasta már?

0

Harminc éve indult a képzés Szekszárdon

A szekszárdi főiskolai karon az országban elsőként indult 1989-ben nappali tagozaton főiskolai szintű általános szociális munkás szakon képzés. Prof. dr. Nagy Janka Teodórát, a PTE KPVK Szociális Tanulmányok Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát egy rövid képzéstörténeti áttekintésre kértük.


hirdetés

– Harmincéves a szociálismunkás-képzés Szekszárdon. Mi alapozta meg a szak indítását?

 

– Amikor az általános szociálismunkás-képzés terve az 1980-as évek második felében körvonalazódott, a szekszárdi főiskolán is alakult egy munkaközösség, amely tevékenységének eredményeként 1989 szeptemberében a Közművelődési és Szociálpolitikai Tanszék irányításával az országban elsőként Szekszárdon indult a nappali tagozatos főiskolai szintű általános szociálismunkás-képzés – mondta Professzor dr. Nagy Janka Teodóra. Az első húsz végzős hallgató e szakon a diplomát 1993-ban vehette át és helyezkedhetett el a szociális szférában. Az alapító tanszékvezetőt, dr. Jánosi Györgyöt követően a Szociálpolitikai Tanszék, illetve Szociális Munka és Szociálpolitikai Intézet igazgatója dr. Tolnai Gyula volt 1995–2004 között, 2005-től pedig immár tizennégy éve én irányítom az intézetet, amely 2015-től Szociális Tanulmányok Tanszékként gondozza a képzést. A szekszárdi oktatók 1989-től az általános szociális munkás, majd 2006 szeptemberétől a szociális munka alapszak kialakításában, tantervének folyamatos korszerűsítésében komoly munkát végeztek a különböző szakmai fórumokon. A szakon, ahol már 1993-tól kreditrendszerben szerveződött az oktatás, a kezdetektől lehetőség nyílt szakirányok választására: a gyermek- és ifjúságvédelem, az idősvédelem, közösségszervező szociális munka, mentálhigiéné, 2006-tól a komplex rehabilitáció, szociális informatika, igazságügyi szociális munka, szociális ellátások szervezése, fenntartható szociális munka, a foglalkozási rehabilitáció és a szociális igazgatás szakirányra.

 

– Mikor indult a levelező képzés?

 

– A levelező képzés 1995 szeptemberében indult Szekszárdon, majd 2000–2012 között Székesfehérváron. A szak hallgatóinak a létszáma az első évek húsz-harmincfős évfolyamaihoz képest a kilencvenes évek végére megduplázódott, 2006-ban pedig tizenhárom főfoglalkozású oktató és több óraadó oktatott 822 hallgatót: nappali tagozaton 260 főt, levelező tagozaton 562 főt, Szekszárdon 333 főt, Székesfehérváron 229-et. A szekszárdi karon az elmúlt harminc év alatt közel kétezer hallgató szerzett általános szociális munkás/szociális munkás diplomát!

 

– Milyen, a tudományterület szempontjából jelentős kutatásokban vettek részt az elmúlt években?

 

– A képzéshez szorosan kapcsolódva, a tanterv részeként, 2000-től éves rendszerességgel, elsősorban Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében a települési önkormányzatokkal együttműködve szociális kutatások valósultak meg, szükségletfelmérések készültek. Az intézeti közös kutatási irány kialakítására 2006-ban létrehozott Szociális Szakmai Műhely célként fogalmazta meg a szociális alapszolgáltatásokhoz való hozzáférhetőség vizsgálatát a hátrányos helyzetű, aprófalvas településeken. Az elmúlt időszakban évente két-három könyv, oktatási segédanyag, tíz-tizenöt publikáció jelent meg az intézet oktatóinak tollából, a képzésben is használt monográfiám az „Az Év kiemelkedő szellemi alkotása” elismerést kapott. A szekszárdi felsőoktatási intézmény neve a képzés első pillanatától egyet jelentett a magyar szociálismunkás-képzés legjobb hagyományaival. Egy hallgatói elégedettségi felmérés során a megkérdezett végzős hallgatók az egyik legfontosabbnak a képzésben a magas színvonalú oktatói munka, a szakmai érvek mellett a hallgatóbarát, szakmai identitásformáló, emberséges magatartást tartották. A harmincéves képzőintézmény számára a legnagyobb dicséretet pedig az jelentette, hogy a megkérdezett hallgatók nagy többsége úgy fogalmazott, hogy ha újrakezdené tanulmányait, ismét a szociális munka szakot választaná – és újra Szekszárdon.

 

Több szakirányú képzést indítottak

A bolognai folyamat részeként 2006-tól a főiskolai szociális munkás szak szociális munka alapszakként folytatódott a szekszárdi karon. Az új felsőoktatási szerkezetben szociális munka felsőoktatási szakképzés, a diplomával rendelkezők számára szakirányú továbbképzések (pl. komplex rehabilitációs mentor, szociálgerontológia, francia diplomát is adó szociális gazdasági menedzser), továbbá akkreditált felnőttképzések, szakmai tanfolyamok és felkészítők is megvalósultak. Utóbbiak elsősorban a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakemberei számára szerveződtek. Az intézmény 2002 és 2016 között elismert szociális szakvizsgaközpontként is működött. A három évtized alatt számos nemzetközi és hazai szakmai konferencia, szeminárium szervezése, sikeres pályázati projekt megvalósítása kapcsolódik a szekszárdi szociális képzéshez. Jelképesen is a Szociális Munka Napjához és a Tudomány Napjához, illetve hónapjához kötődnek az évente megrendezésre kerülő szakmai és tudományos programok. Az intézet oktatói számára az egyéni kutatási eredmények mellett mindvégig folyamatos prioritást jelentett a hallgatói tehetséggondozás, az elmúlt években több kiváló, az OTDK-n országos helyezést elérő hallgatói teljesítmény született.

 

 

 

 

 

forrás: teol.hu0
0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0
0

hírek innen, onnan

Számos akcióval, online programokkal készül a BKK a gyermeknapi hétvégére

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a biztonságot szem előtt tartva idén a gyermeknap alkalmából online programokkal, koncertekkel,...

Újranyithatnak a szállodák, a fitnesztermek és a fürdők Ausztriában

Szigorú óvintézkedések mellett nyithatnak újra a szállodák, a fitnesztermek és a fürdők pénteken Ausztriában. A koronavírus-járvány...

Időjárás csütörtökön - 15 megyére adtak ki figyelmeztetést - Mutatjuk a részleteket

Ilyen időjárás várható csütörtökön. Itt vannak a részletek:

Zergegida született a Szegedi Vadasparkban

A hazai állatkertek közül elsőként a Szegedi Vadasparkban született zerge (Rupicapra rupicapra).

Csökkent a reklámszpotok száma

Március elejéhez képest mintegy tízezerrel csökkent a reklámszpotok száma a hónap végére - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési...

A leggyakoribb álom a világon: kitalálod mi az?

Szinte minden ember álmodik, mégis nagyon kevés információval rendelkezünk az álmokról. Honnan jönnek az álmaink? Mit jelentenek az...

ITM: júniustól visszaállnak a vezetési- és pihenőidők általános szabályai

Magyarország más uniós tagállamokhoz hasonlóan több mint két hónapon át, március végétől május végéig biztosított átmeneti...

Sokkal mélyebb globális idei recesszióra kell készülni?

Az eddig vártnál súlyosabb, a 2009-es pénzügyi válságot kísérő visszaesésnél sokkal mélyebb idei világgazdasági recesszióra kell...

Egyszerre hátborzongató és félelmetes az érintetlen Alaszka

Alaszkában a világon talán legvékonyabb a képzeletbeli határvonal a természet és a civilizáció között.

Nem tudtak elindulni az amerikaiak Elon Musk űrhajójával a Nemzetközi Űrállomásra

Az űrutazást a trópusi vihar és a tornádóriadó miatt szombatra halasztották.

Sport

Jól tökön rúgta magát az MLSZ azzal, hogy nem tért ki a Bundesliga rangadója elől

Nem lett volna nehéz olyan időpontot találni a Magyar Kupa elődöntőinek, amikor épp nincs sokkal érdekesebb alternatíva.

Paul Gascoigne pecás-piás sztorijánál nincsen jobb.

Az angolok legendás játékosa egy válogatott edzőtábor során egyszerre hódolt szenvedélyeinek, a pecának és a piának, sőt volt ott más is!

Forrnak az indulatok a BVB-Bayern rangadó után - videó

A Dortmundnál egy jogosnak tűnő büntető miatt reklamálnak.

Deák téri késelés: megszólalt Marco Rossi

Nehezen találta a szavakat.

Benedek Tibor a Balatonban és egy focipályán is tartott már edzést az UVSE pólósainak

A vízilabdás podcast, a Kispad harmadik részében a sportágtól búcsúzó Benedek Tibor volt a középpontban.

Mutatjuk, miért akarja megszerezni a Real Madrid a fiatal kanadait

Alphonso Davies 19 évesen robbantott a Bayern Münchenben, hétről hétre bizonyítja, hogy mekkora tehetség. Most mutatjuk, miket művelt a Dortmund ellen.

Nagy Dani ismét nyert, majd ordas nagy balesetbe került

A BRC Racing versenyzője ismét gyors, de ezúttal balszerencsés is volt.

Négy topklub is egy szőke brazil védőre hajt

Ő most az egyik legkeresettebb Brazíliában játszó fiatal.

C. Ronaldo hosszú, hullámos frizurával döbbentette meg a rajongóit

Sokan szerint úgy néz ki, mint amikor 2003-ban a Manchester Unitedhez igazolt.

A Fradi behúzta az elmaradt Újpest elleni derbit is, kilenc ponttal meglépett

Boli Újpest-specialista lett: két derbi, két gól. Imádni fogják a drukkerek.

0

Bulvár

Havas Henrik lányunokája már 15 éves - A Tenerifén élő Zsófi most a nagyszülőknél lakik

Havas Henrik tizenöt és tízéves unokája most az anyjukkal együtt Kisorosziban lakik.

Katalin hercegné emiatt gurult be, miután Harry és Meghan visszavonult

Katalin vállára sokkal több feladat hárult, mióta Harryék elhagyták Angliát.

Kicska László megmutatta 2 éves kislányát - Az Edda gitárosa 55 évesen büszke apuka

Kicska László számára a bulik helyett már a családja a legfontosabb.

Mindenki ilyet hord majd idén nyáron: 10 sikkes, pöttyös ruhadarab, amit online is beszerezhetsz

Idén nyáron a fekete-fehér pöttyös ruhák lesznek a legnagyobb kedvencek. Mutatunk is néhány csinos, nőies darabot, amikben garantált a sikkes külső.

Ilyen a világ egyik legkisebb metrója: ezren lakják a kedves kis tiroli falut, aminek saját földalattija van

Tévedés azt hinni, hogy csak a nagyvárosok rendelkeznek metróval: még egy egészen piciny falucskában is jelen vannak.

Döbbenetes dolgot mutatott meg egy kakukk nyomkövetője: 12 ezer kilométert tett meg a madár

A kakukk óceánokon, szélviharokon és 16 országon repült át.

Jennifer Lopez a legvagányabb szettben edz otthon a gyerekekkel

Majd lenyom egy TikTok kihívást gondolt nélkül Jimmy Fallonnal

Ezért halt meg az ÉNB sztárja, Czibók László

A sorozatszínész - testépítő krónikusan magas vérnyomással küzdött, amit az orvosok nem tudtak csillapítani. Több, mint egy hete válságos állapotban, kómában feküdt egy budapesti kórház intenzív osztályán Czibók László, az ÉNB sztárja. Két napja átszállították a tatabányai kórházba, hogy megoperálják, azonban a magas vérnyomása miatt erre nem volt lehetőség. Kedvese, Georgina a közösségi oldalán kérte [...]

blogmorzsák

Dunai strandok Verőcétől Zebegényig

Így strandoltak régen a fürdőzni vá­gyók. Az elhagyatott partszakaszok mindig adottak voltak, de hamar kié­pültek az erre kijelölt fürdőhelyek is.

5+1 tipp az apukák bevonására a fotózásba

Imádsz fotózni, de az apukákkal "gondban" vagy? Akkor ez a cikk neked szól!

Faültetés finn módra

Egy finn tanulmány szerint a fák különleges módon való ültetése csökkenti a város légszennyezettséget.

A szaxofonos, akinek erotikus lemezborítói voltak

Fausto Papetti pikáns húzással hódította meg az olasz és a dél-amerikai lemezpiacot.

A 18 leggyakoribb alvással kapcsolatos mítosz

Néhányat már a nagyszüleink is ismertek és még a mai napig igazak. De mindegyik?

A klímavédelem erősítheti a vallások közötti párbeszédet is

A Laudato si' egy asztalhoz ültette a katoli­kusokat, a muszlimokat és a hindukat is.

Hova visz a mágikus utazás?

Kevesen tudják, hogy a Beatles 3-ik filmjét nem filmesek készítették. De akkor kik és hogyan?

Az elmaradt gyurcsánytala­ní­tás 14 esztendeje

Őszöd nem öszöd nem kapsz mást: a magyar baloldal története 2006-2020.

Mennyit ér egy dudálás a Clark Ádám téren?

"Ha egy dudálás Európa köze-pén nem fér bele a vélemény­nyilvánítás szabadságába, akkor ott aligha beszélhetünk demokráciáról."

Trianonozásra hangol Karácsony

"Mintha vonzaná a történelmi elemzést emlékezetpolitikával helyettesítő hatalomgyakorlás."

A szovjet Silent Hill vér­fagyasztó tragédiája

A Kursa-2 nevű kis erdei falu közelé­ben lakók szerint még a mai napig hallani lehet a tragédia áldozatainak sikolyait.

Két és fél év börtön egy viccért

Így került a Goli otok poklába a fiatal újságírónő.

0