Ezt olvasta már?

0

Időhúzással szívatja a választási bizottság a szekszárdi ellenzéket

Feljelentést tett a rendőrségen rongálás miatt az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ), miután a helyi választási bizottság még nem jogerős döntése alapján a város önkormányzata elkezdte eltávolíttatni a plakátjaikat.


hirdetés

Nemrég a Bomba! energiaitallal kapcsolatos Bomba név és logó használatát kifogásolták meg, és akkor a választási bizottság az ÉSZ vezetőjének adott igazat. Az ÉSZ gyakorlatilag a teljes ellenzéket lefedő választási civil szervezet.

 

„Sem az önkormányzatot, sem a választási bizottságot nem zavarják az önkormányzati választáson induló többi szervezet plakátjai, csak a miénkkel támadt problémájuk” – mondta Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) összellenzéki polgármester-jelöltje szerkesztőségünknek. „Csak ellenünk hozott döntést a bizottság a plakátok leszedéséről. Amit el is kezdtek, holott nincs joguk hozzá, hiszen a döntés még nem jogerős, mert fellebbeztünk. Az önkormányzat önhatalmú plakát-eltulajdonítása miatt az érintett jelölt rendőrségi feljelentést tett.”

 

Egy héttel ezelőtt jelent meg a sajtóban, hogy Bomba Gábort azzal nyomták fel a helyi választási bizottságnál, hogy a polgármesterjelölt visszaél a saját családnevével, és a „széleskörben ismert és népszerű energiaital” márkajelzésével azonos módon tünteti fel magát. A bejelentőnek azonban nem volt szerencséje, mert a választási bizottság kimondta, hogy Bomba Gábor használhatja a nevét és a logót is.

 

Ezt követően azonban újabb, az ÉSZ kampányára vonatkozó bejelentést kellett megvizsgálnia a választási bizottságnak. Egy állampolgár ugyanis megosztotta azt a gyanúját a fideszes vezetésű önkormányzattal, hogy az egyesületnek nincs engedélye a plakátjai kihelyezésére. Ez egyébként a kampány kezdetétől korlátozás nélkül tehető meg, mégpedig ingyenesen, de előzetes hozzájárulás (nem engedély) kell hozzá a tulajdonostól.

 

A bejelentő az önkormányzat válaszát a szokásos 30-60 napos határidő helyett pár nap múlva meg is kapta. A levélben az állt, hogy a hozzájárulást még nem adták ki az Éljen Szekszárd Egyesületnek. Az önkormányzat ráadásul önszorgalomból az E.ON-tól is bekérte, hogy adott-e ki hozzájárulást, és azt a tájékoztatást szintén odaadták az állampolgárnak.

 

A helyi választási bizottság első fokon a plakátok eltávolítására kötelezte az ÉSZ-t. Ez ellen persze az egyesület fellebbezett, de az önkormányzat nem várta meg a jogerős döntést, hanem azonnal elkezdte a plakátok eltávolítását. Ezt azonban csak a jogerős döntés után tehették volna meg.

 

Bomba Gábor elmondta, hogy amint az Éljen Szekszárd Egyesület jelölő szervezetté vált, augusztus 29-én beadta a plakátoláshoz a hozzájárulási kérelmet a jegyzőnek. Szeptember 12-én viszont arról értesítették az ÉSZ-t, hogy nem az illetékes szervezeti egységhez, a Városigazgatási és Rendészeti Osztályra került a kérelem.

 

Bomba Gáborékat szeptember 20-án arról tájékoztatták, hogy már a szeptember 5-i levelében új kérelem benyújtását kérték tőlük az oszlopok helyének és a kihelyezendő plakátok mennyiségének megadásával.

 

„A korábbi levélben azonban semmi ilyesmi nem szerepel, csak az, hogy máshová kell fordulnunk, mert más az illetékes az ügyben. Az oszlopok helyét pedig nem jelölték meg, csak azt, hogy körülbelül hol, mennyi oszlop van. Így például az 56-os úton 96 darab. Ez alapján viszont nem lehet megjelölni a helyet, illetve azt sem lehet tudni, hogy melyik oszlop az önkormányzaté és melyik az E.ON-é. Ezért bárhova rakjuk ki a plakátokat, az vita tárgya lehetett volna” – vélekedett Bomba Gábor.

 

Bomba hozzátette, hogy hiánypótlást azóta sem kaptak, és ha új kérelmet adnak be, és arra az előzőekhez hasonlóan 30 napos határidővel válaszolnak nekik, vagy kifogást keresnek, akkor október 22-én kaphatnak először hozzájárulást, amikor ugyebár már vége a választásoknak. „Most várjuk az eredeti kérelem szerint az írásos hozzájárulást.”

 

A kampányidőszakban – annak rövidsége miatt – három napos határideje van a kifogások, kérelmek elbírálásának. Hogy az ÉSZ esetében ez nem érvényesül, az egyesület szerint időhúzásnak tekinthető, amiben szerepe lehet az önkormányzatnak is, amely a helyi választási bizottságot és a helyi választási irodát működteti.

 

Ez az eljárás pedig – az egyesület vezetőjének véleménye alapján – sértheti a esélyegyenlőséget a jelöltek és a jelölő szervezetek között, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlási alapelveket. Emellett szintén sértheti az Alaptörvény által elismert véleménynyilvánítási szabadság jogának gyakorlását és a tisztességes eljáráshoz való jogot.

 

Bomba Gábort megkérdeztük arról is, hogy a plakátokkal kapcsolatos bejelentés attól a fideszes képviselőjelölt, Móra Viktóriától származik-e, aki a korábbiakat is írta. Az ÉSZ elnöke azt felelte, hogy a választási bizottságtól a nevek kitakarásával kapják meg az anyagokat, és csak az biztos, hogy a három bejelentést egy napon tették meg.

 

 

 

 

 

forrás: atlatszo.hu0
0
0

hírek innen, onnan

Orbán: Ha a budapestiek nem akarják, nem lesz Liget-projekt

Tordai az azonnali percek órájában kérdezte Orbánt, hogy felmondja-e a Tarlóssal kötött 15 pontos megállapodást.

Cukiság: homokban fürdik a kiselefánt - videó

Ez a kis elefánt alaposan megpörgeti a cukiságreaktort.

Megszólalt Orbán a Borkai-videóról: Beteg dolog

A korábbi vízilabdázó, a jobbikos Steinmetz Ádám az athéni olimpián nyert aranyérmét szorongatva kérdezte Orbán Viktort a győri...

Ezért keverte egybe a Kellogg's a legmenőbb reggelizőpelyheket

A Kelloggs új reggelizőpelyhe egy egyedi mix formájában szeretné felhívni a figyelmet a sokszínűségre és egymás elfogadásának...

Teszt: te mit tennél ezekben a nehéz helyzetekben? A válaszod a valódi jellemedet fedi fel

Elhoztunk öt cseppet sem egyszerű élethelyzetet, neked pedig el kell döntened, mit tennél az alábbi szituációkban!

Súlyos a helyzet: miattuk rossz a kormány szerint a levegő minősége

Nagyrészt a helytelen lakossági tüzelés felel a légszennyezettségért - hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős...

A bébiszitter megerőszakolta a rábízott 11 éves gyereket, terhes lett tőle

A rendőröknek azt állította, hogy a fiú volt a kezdeményező.

Utcára zuhant egy repülő, többen meghaltak - videó

Nem sokkal a felszállás után csapódott autókba egy repülőgép Brazíliában.

Párizsi terror: lezárult a nyomozás, egy év múlva kezdődik a per

130-an haltak meg, a pernek több mint 1700 felperese lesz.

Tűz volt egy XI. kerületi panelház pincéjében

Tűz volt egy XI. kerületi panelház pincéjében hétfő este közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel....

2022-ban sokkal nehezebb lesz az ellenzékk dolga

Az ellenzéki pártoknak közös miniszterelnök-jelöltet kell találniuk, a Fidesz pedig közben át fogja rajzolni a választási térképet....

0

Sport

Ő Alica, minden idők egyik legvonzóbb sportolónője

Az ausztrál Busted Coverage nevű magazin 2017-ben megválasztotta a világ legszexibb sportolójának Alica Schmidtet. Nem tévedtek nagyot.

Iszonyatosan kiakadtak a Veszprém kézilabda-szurkolói

Az új kabalafigura bemutatása nem várt vihart kavart.

Mocskosul nagy gólt rúgott a kapus a 89. percben

A norvég másodosztályban a Skeid Oslo és az Ullensaker/Kisa IL játszott egymás ellen. A vendégek az utolsó pillanatokban nyert, de hogyan?!

Gyászol a Forma-1-es világbajnok: meghalt a lánya, még csak 21 éves volt

Jody Scheckter egykori Formula- 1- es világbajnok teljesen összetört, most jelentette be a szomorú hírt a család: 21 éves lánya, Ila meghalt.

Ennél jobban nem lehet megalázni az ellenfelet bunyó közben - videó

A világ egyik legjobb játékosa ismét megmutatta, hogy páratlan ereje van.

Klopp szerint a videobíró összes problémája benne volt a Man. United góljában

A Premier egyik legkomolyabb rangadóját fontos szerep jutott a VAR-nak. Klopp szerint meg is mutatta minden hibáját.

Íme, az első képek Rafael Nadal és újdonsült felesége esküvőjéről

A 19-szeres GS-bajnok spanyol szupersztár mesés körülmények között vette feleségül gyerekkori szerelmét.

Holland szakember veheti át a Barcelona irányítását

A hírek szerint a holland válogatott szövetségi kapitányának, Ronald Koemannak a szerződésében van egy záradék, amely lehetőség nyújt számára, hogy csatlakozzon a katalánokhoz.

Edzőt váltottak a katalánok

Megelégelte a bukdácsolást a vezetőség.

Rettenetesen mellélőttek Veszprémben az új kabalafigurával

A Telekom Veszprém vezetői bemutatták a csapat új kabalafiguráját, de nem volt benne köszönet.

Döntött a versenybizottság, megvan az El Clásico új időpontja

A Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) péntek délelőtt megerősítette, hogy a katalóniai tüntetések miatt elhalasztják az idény első El Clásicóját, a szombatra (október 26.) kiírt FC BarcelonaReal Madrid rangadót. Az RFEF hétfőig adott határidőt a két klubnak és a Spanyol Labdarúgóligának (LFP), hogy megegyezzenek a mérkőzés új dátumáról. Nos, megvan az időpont.

Ronaldóék kifogtak az Athletic Bilbao csapatán

Az Athletic Bilbao nem bírt a Valladolid együttesével a La Liga kilencedik fordulójában, így meg kellett elégednie az egy ponttal.

0

Bulvár

Nem hivatalos négynapos ünnep jön

Átböngészve az igen impresszív kínálatot, mi is kiválaszottuk azokat a filmeket, amelyekre mindenképpen beülünk.

Ezt az 5 dolgot az apukájuktól öröklik tovább a gyerekek: ráismersz a sajátjaidra?

Noha mindkét szülőnk vonásai megtalálhatók bennünk, van, amiben az apuka génjei a dominánsabbak!

A CDU Magyarország kirúgását követeli az EU-ból: Orbántól már Salvini is elfordul

A kurdok elárulása hideglelést okozott az USA szövetségeseinél szerte a világban, hiszen az eset bizonyítja, hogy Trump belpolitikai megfontolásokból bármikor cserbanhagyhatja őket. Orbán Erdogan-barát vonalvezetése újabb ütközőpont a válságba süllyedt Fidesz-EPP és Fidesz-CDU kapcsolatok számára. Káncz Csaba jegyzete.

Miért csalják meg férjeiket a nők? Eláruljuk a leggyakoribb okot

Nehezen találni hiteles statisztikai adatot arra nézve, hogy a házasságban vagy tartós párkapcsolatban élőknek hány százaléka csalta már meg a párját. A közelemben élők véleményét, de nem feltétlenül személyes tapasztalatát kérdezve meglepő eredményre jutottam. A legtöbb ismerősöm szerint jó néhány év után (ezt körülbelül tíz évre tippelték) minden kapcsolatban megjelenik egy harmadik személy. Hogy ez a kívülálló milyen nyomokat hagy maga után, milyen sérüléseket okoz, vagy éppen miben segíti a párkapcsolat két főszereplőjét, az minden esetben más és más lehet. Nevezhetjük kötetlen szeretőnek, házibarátnak, családrombolónak, mindenképpen okai annak, ha egy nő kilép a kizárólagos párkapcsolatának kereteiből. Az olyan nőknek, akik a férjük mellett valaki mással is kapcsolatot tartanak, előítéletek, kritika és gyakran nyílt megvetés jut osztályrészül. Úgy tűnik, hogy az, ami a patriarchális társadalomban az egyik nemnek ősidőktől fogva természetes joga, az a másik nem számára még mindig tiltott dolog . Mégis - írja Ingrid Füller a Becsületbeli ügy című könyvében - egyre több nővel találkozunk, aki a társadalmi, nevelési és vallási normákkal szembe helyezkedve nem hajlandó a szeretet, a törődés és erotika iránti vágyait elnyomni.

Emilión röhög a fél ország - megszólalt az énekes!

Egy több évvel ezelőtti videó járja az internetet. Mindenki Emilio angol halandzsázásán nevet.

Két nap alatt több mint 70 milliárd forint előleget fizetett ki a Kincstár

Az uniós és hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően 2019. október 16-án a Magyar Államkincstár (Kincstár) megkezdte a 2019. évi egységes kérelmekkel kapcsolatos kifizetések teljesítését.

Az első állat, amit meglátsz a képen, elárulja, milyen személyiség vagy

Íme, a világ egyik legegyszerűbb személyiségtesztje: csak pillants rá a képre, ne kezdj el keresgélni vagy taktikázni, csak szúrd ki a leges-legelső állatot, amit észreveszel. Ha megvan, olvass tovább, és nézd meg, mit árul el a személyiségedről az, hogy mit ismert fel a kissé kaotikus rajzról legelsőnek az agyad!

Hogyan tudom igazolni, hogy nyugdíjas vagyok?

Itthon betöltött nyugdíjas korú személy vagyok. Hogyan tudom igazolni külföldi nyugdíjas igazolvány igényléséhez?

Bereczki Zoltán: Megrepedt a szívem, hogy történhetett ez?

Nem érti, mi történt a Sztárban sztár leszek!-ben.

Hihetetlenül értékes kincset talált a föld alatt egy amatőr magyar régész

Jelentős mennyiségű római kori pénzérme került elő Baranyában.

blogmorzsák

Öreg cica nem vén cica! Vagy mégis?

A demencia az idős cicádnál is okozhat leépülést. Ismerd fel és tegyél ellene!

A Garay téri csarnokban árulnak egy 9 m²-es lakást

Az elmúlt hét 10 legjobb ingatlanhirdetése: tatabányai luxus, eladó kastélyok, iszonyú rumlik, elképesztő színkavalkád.

"Kikérem magamnak, nem vagyok bűnös!"

Ez történik, amikor provokatív kérdéseket lehet feltenni három felekezet püspökeinek.

Az iskolák felelőssége a klímaváltozás kérdésében

Az iskolák tartsanak a globális klímasztrájk idején klímaórákat, tematikus klímanapot.

Palvin Barbi megint a titkos csajokkal strandol

Mindenki Barbija piros bikiniben.

„Akkor most meg lettem unva?“

„Úgy érzem, én sokkal többet teszek érte. Vagy még ezek ellenére is kicsit hátrálnom kéne?”

A lábfájás leggyakoribb okai és a megoldás ellenük

Fájó bütyöktől, ferde lábujjaktól szenvedsz? Egy új találmány segít leszámolni kínokkal!

Miért bukott meg Tarlós?

A héten sokan próbálták megfejteni, mi állhat a Fidesz budapesti eredménye mögött.

Önkormányzati választások a Facebookon

Fizetett politikai hirdetések tömték ki a Facebook kasszáját. Mutatjuk, ki mennyit költött!

Az ellenzéki polgármes­te­rek mihez kezdjenek a helyi nyilvánossággal?

„Most például, az önkormányzati választás után ellenséges környezetre számíthatnak.“

Az FBI igazgatója demonstrálja a gépfegyver használatát

J. Edgar Hoover lő, Mussolini párbajt vív, és még sok más lenyűgöző fotó.

Ezt játszátok Halloweenkor!

Szörnyen jó móka lesz!

0