Ezt olvasta már?

0

Közel százötven végzős kapta kézhez diplomáját Szekszárdon

Ünneplő hozzátartozókkal, barátokkal telt meg péntek délután a PTE KPVK aulája, ahol összesen 149, különféle alapszakon és felsőoktatási szakképzésben sikeres záróvizsgát tett végzős hallgató vette át diplomáját ünnepélyes keretek között.


hirdetés

Prof. Dr. Miseta Attila, a PTE rektora köszöntőjében kifejezte reményét, elég tudást adtak a hallgatóknak ahhoz, hogy hivatásuk irányába elköteleződjenek. Hozzátette, sok türelem és kitartás kell ahhoz, hogy sikeresek legyenek pályájukon, ehhez pedig az szükséges, hogy jól érezzék magukat szakmájukban. Kiemelte, bízik benne, hogy az egyetemi karon sok olyan diák végzett, akinek tudásával a leendő munkáltatók is elégedettek lesznek.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere emlékeztetett, amikor a hallgatók megkezdték tanulmányaikat, Szekszárd a díszpolgáraivá fogadta őket és a város közösségének tagjaivá váltak. Hozzáfűzte, reméli büszkék lesznek erre. A városvezető kiemelte, soha nem engedik el azok kezét, akik egyszer annyira megbecsülték a város, hogy itt szereztek diplomát.

Mint a polgármester fogalmazott, bízik benne, hogy a „szekszárdiság” sok mindent adott az eltelt időszakban a végzősöknek. Hangsúlyozta, Szekszárd büszke a város polgárai által tanúsított munka iránti alázatára, szorgalomára és tehetségére. Mint mondta, reméli ezekből a tulajdonságokból át tudtak adni egy kicsit a hallgatóknak.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a Szekszárdon található egyetemi kar Tolna megye szellemi központja, a kultúra, a pedagógiai oktatás és területfejlesztés színtere az ifjú nemzedékek számára. A jövő generációinak nevelése, kész emberré faragása, egyben megyénk, Tolna megye tudásbázisának fejlesztése, szakmai megalapozása, a jövő szakembereinek képzése az önök feladata – fogalmazott a közgyűlés elnöke. Hozzátette, a diploma, mely korszerű és innovatív tudáshoz juttatja a felsőfokú képzésben résztvevőket, a boldogság kulcsa.

Prof. Dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja arról szólt, hogy az ember történetekből van egybegyúrva, identitásunk, jellegünk emlékképekből felépülő történetekre épül. Mint mondta, az egyetem olyan történeteket ad a hallgatók számára, melyekből felépíthető egyéniségük, identitásuk. Ha pedig ez sikerül, akkor már megérte.

Eötvös József, a reformkor nagy oktatáspolitikusának gondolatával egyetértve hangsúlyozta, félig sem olyan fontos, hogy mit tanítanak a „gyermekeknek”, mint az, hogy miként tanítják őket. Ha erre a felismerésre épül egy tudományos műhely élete – mint a PTE KPVK-n is –, akkor betölti tehetségnevelő rendeltetését és alkalmas lehet arra, hogy a diplomával kilépők helyt álljanak az életben, hogy értelmiségiként tudjanak élni.

Az utóbbihoz hozzáfűzve Prof. Dr. Szécsi Gábor felhívta a hallgatók figyelmét, támaszkodjanak mindig az értelmiségi lét két alapvető pillérére, a megalkuvást nem tűrő kritikus gondolkodásra és a nyitottságra. Mint mondta, egy értelmiségi soha nem békülhet meg, formálnia, alakítania kell a világot, hogy nyomot hagyjon és befogadónak kell lennie minden új tudásra, énje további építésére.

Kiemelte, lényeges, hogy a pedagógusok munkáját is ez a szemlélet hassa át, hogy hatékonyan tudjanak kritikusan gondolkodó értelmiségieket nevelni, akik gyakorlatban is jól működő tudásuk révén alkalmasak lehetnek arra, hogy újradefiniálják a kultúrát, a világot. A dékán azt mondta, a diplomásokat felelősség is terheli, mert ennek a kis népnek a jövője múlik rajtuk.

A rendezvény részeként kari kinevezéseket jelentettek be, kiváló oktatókat és kimagasló teljesítményt nyújtó végzős diákokat ismertek el, illetve nyugdíjba vonuló munkatársakat búcsúztattak és jubileumi diplomákat, valamint pedagógiai szolgálati emlékrémeket is átadtak.

A diplomaátadó a végzettek fogadalomtételével és a diplomák átadásával, majd pohárköszöntővel zárult. Az ünnepélyes átadón közreműködött Katona Alexandra, Tóthné Lázár Noémi és a PTE IGY Gyakorló Általános Iskola, illetve a PTE KPVK hallgatói.

 

 

 

 

forrás: kadarka.net0
0
0

hírek innen, onnan

Új tápszert fejleszt a magyar kutató

Az anyatejben levő cukrok segítik a csecsemő immunrendszerét a betegségekkel szembeni küzdelemben.

Óvatos optimizmus a tengerentúlon

Kis mértékű emelkedést mutatnak a vezető amerikai részvényindexek a hét első kereskedési napján.

Netanjahu visszaadta kormányalakítási megbízását az államelnöknek

Aki Beni Ganzot, a centrista Kék-fehér párt elnökét kéri fel az új kabinet megalakítására.

Össze-vissza ver a fiatal túlsúlyos nő szíve

Minél kövérebb egy fiatal nő, annál nagyobb az esélye, hogy egyszerre csak össze-vissza verjen a szíve - mutatták ki dán...

Megszólalt Orbán a parlamentben a Borkai-féle szexvideóról

Egy jobbikos képviselő bírta szóra az üggyel kapcsolatban. Részlet az Index videójából Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó azt...

Zárlatos töltő miatt éghetett le egy hétgyerekes család háza - videó

A környéken élők gyűjtést indítottak, hogy a család még a téli mínuszok beállta előtt felújíthass a leégett házat.

Nyomoznak Borkai Zsolt ügyében

Nyomozás folyik a Borkai Zsolt fideszes győri polgármestert és üzlettársait érintő ügyekben - írta Kontrát Károly, a...

Orbán a Borkai-videóról: Beteg dolognak tartom

Steinmetz Ádám olimpiai bajnok az olimpiai aranyérmét felmutatva kérdezte meg a miniszterelnököt, hogy mit fog tenni az olimpikonjaink...

Anyukám is érteni fogja - Készülsz a vészhelyzetre?

Vajon felfigyelünk a balesetveszélyes szituációkra a közúton, vagy csak megússzuk őket?

Szobafestés házilag, lépésről-lépésre - vágjatok bele bátran

Ha szeretnénk újrafesteni a szobát, de nem akarunk ehhez mesterembert fogadni, akkor nem árt egy kicsit utánanézni, hogy hogyan is kell...

Életre kelhet Szegeden a Jóbarátok kávézója!

Egy hangulatos belvárosi hely Szegeden is felvállalhatná a Jóbarátok Central Perk esetleg Központi Pörk(ölt) Kávézó szerepét. A...

0

Sport

Ő Alica, minden idők egyik legvonzóbb sportolónője

Az ausztrál Busted Coverage nevű magazin 2017-ben megválasztotta a világ legszexibb sportolójának Alica Schmidtet. Nem tévedtek nagyot.

Iszonyatosan kiakadtak a Veszprém kézilabda-szurkolói

Az új kabalafigura bemutatása nem várt vihart kavart.

Mocskosul nagy gólt rúgott a kapus a 89. percben

A norvég másodosztályban a Skeid Oslo és az Ullensaker/Kisa IL játszott egymás ellen. A vendégek az utolsó pillanatokban nyert, de hogyan?!

Gyászol a Forma-1-es világbajnok: meghalt a lánya, még csak 21 éves volt

Jody Scheckter egykori Formula- 1- es világbajnok teljesen összetört, most jelentette be a szomorú hírt a család: 21 éves lánya, Ila meghalt.

Ennél jobban nem lehet megalázni az ellenfelet bunyó közben - videó

A világ egyik legjobb játékosa ismét megmutatta, hogy páratlan ereje van.

Íme, az első képek Rafael Nadal és újdonsült felesége esküvőjéről

A 19-szeres GS-bajnok spanyol szupersztár mesés körülmények között vette feleségül gyerekkori szerelmét.

Klopp szerint a videobíró összes problémája benne volt a Man. United góljában

A Premier egyik legkomolyabb rangadóját fontos szerep jutott a VAR-nak. Klopp szerint meg is mutatta minden hibáját.

Holland szakember veheti át a Barcelona irányítását

A hírek szerint a holland válogatott szövetségi kapitányának, Ronald Koemannak a szerződésében van egy záradék, amely lehetőség nyújt számára, hogy csatlakozzon a katalánokhoz.

Edzőt váltottak a katalánok

Megelégelte a bukdácsolást a vezetőség.

Rettenetesen mellélőttek Veszprémben az új kabalafigurával

A Telekom Veszprém vezetői bemutatták a csapat új kabalafiguráját, de nem volt benne köszönet.

Döntött a versenybizottság, megvan az El Clásico új időpontja

A Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) péntek délelőtt megerősítette, hogy a katalóniai tüntetések miatt elhalasztják az idény első El Clásicóját, a szombatra (október 26.) kiírt FC BarcelonaReal Madrid rangadót. Az RFEF hétfőig adott határidőt a két klubnak és a Spanyol Labdarúgóligának (LFP), hogy megegyezzenek a mérkőzés új dátumáról. Nos, megvan az időpont.

Ronaldóék kifogtak az Athletic Bilbao csapatán

Az Athletic Bilbao nem bírt a Valladolid együttesével a La Liga kilencedik fordulójában, így meg kellett elégednie az egy ponttal.

0

Bulvár

Nem hivatalos négynapos ünnep jön

Átböngészve az igen impresszív kínálatot, mi is kiválaszottuk azokat a filmeket, amelyekre mindenképpen beülünk.

Ezt az 5 dolgot az apukájuktól öröklik tovább a gyerekek: ráismersz a sajátjaidra?

Noha mindkét szülőnk vonásai megtalálhatók bennünk, van, amiben az apuka génjei a dominánsabbak!

A CDU Magyarország kirúgását követeli az EU-ból: Orbántól már Salvini is elfordul

A kurdok elárulása hideglelést okozott az USA szövetségeseinél szerte a világban, hiszen az eset bizonyítja, hogy Trump belpolitikai megfontolásokból bármikor cserbanhagyhatja őket. Orbán Erdogan-barát vonalvezetése újabb ütközőpont a válságba süllyedt Fidesz-EPP és Fidesz-CDU kapcsolatok számára. Káncz Csaba jegyzete.

Miért csalják meg férjeiket a nők? Eláruljuk a leggyakoribb okot

Nehezen találni hiteles statisztikai adatot arra nézve, hogy a házasságban vagy tartós párkapcsolatban élőknek hány százaléka csalta már meg a párját. A közelemben élők véleményét, de nem feltétlenül személyes tapasztalatát kérdezve meglepő eredményre jutottam. A legtöbb ismerősöm szerint jó néhány év után (ezt körülbelül tíz évre tippelték) minden kapcsolatban megjelenik egy harmadik személy. Hogy ez a kívülálló milyen nyomokat hagy maga után, milyen sérüléseket okoz, vagy éppen miben segíti a párkapcsolat két főszereplőjét, az minden esetben más és más lehet. Nevezhetjük kötetlen szeretőnek, házibarátnak, családrombolónak, mindenképpen okai annak, ha egy nő kilép a kizárólagos párkapcsolatának kereteiből. Az olyan nőknek, akik a férjük mellett valaki mással is kapcsolatot tartanak, előítéletek, kritika és gyakran nyílt megvetés jut osztályrészül. Úgy tűnik, hogy az, ami a patriarchális társadalomban az egyik nemnek ősidőktől fogva természetes joga, az a másik nem számára még mindig tiltott dolog . Mégis - írja Ingrid Füller a Becsületbeli ügy című könyvében - egyre több nővel találkozunk, aki a társadalmi, nevelési és vallási normákkal szembe helyezkedve nem hajlandó a szeretet, a törődés és erotika iránti vágyait elnyomni.

Emilión röhög a fél ország - megszólalt az énekes!

Egy több évvel ezelőtti videó járja az internetet. Mindenki Emilio angol halandzsázásán nevet.

Két nap alatt több mint 70 milliárd forint előleget fizetett ki a Kincstár

Az uniós és hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően 2019. október 16-án a Magyar Államkincstár (Kincstár) megkezdte a 2019. évi egységes kérelmekkel kapcsolatos kifizetések teljesítését.

Az első állat, amit meglátsz a képen, elárulja, milyen személyiség vagy

Íme, a világ egyik legegyszerűbb személyiségtesztje: csak pillants rá a képre, ne kezdj el keresgélni vagy taktikázni, csak szúrd ki a leges-legelső állatot, amit észreveszel. Ha megvan, olvass tovább, és nézd meg, mit árul el a személyiségedről az, hogy mit ismert fel a kissé kaotikus rajzról legelsőnek az agyad!

Hogyan tudom igazolni, hogy nyugdíjas vagyok?

Itthon betöltött nyugdíjas korú személy vagyok. Hogyan tudom igazolni külföldi nyugdíjas igazolvány igényléséhez?

Bereczki Zoltán: Megrepedt a szívem, hogy történhetett ez?

Nem érti, mi történt a Sztárban sztár leszek!-ben.

Hihetetlenül értékes kincset talált a föld alatt egy amatőr magyar régész

Jelentős mennyiségű római kori pénzérme került elő Baranyában.

blogmorzsák

Öreg cica nem vén cica! Vagy mégis?

A demencia az idős cicádnál is okozhat leépülést. Ismerd fel és tegyél ellene!

A Garay téri csarnokban árulnak egy 9 m²-es lakást

Az elmúlt hét 10 legjobb ingatlanhirdetése: tatabányai luxus, eladó kastélyok, iszonyú rumlik, elképesztő színkavalkád.

"Kikérem magamnak, nem vagyok bűnös!"

Ez történik, amikor provokatív kérdéseket lehet feltenni három felekezet püspökeinek.

Az iskolák felelőssége a klímaváltozás kérdésében

Az iskolák tartsanak a globális klímasztrájk idején klímaórákat, tematikus klímanapot.

Palvin Barbi megint a titkos csajokkal strandol

Mindenki Barbija piros bikiniben.

„Akkor most meg lettem unva?“

„Úgy érzem, én sokkal többet teszek érte. Vagy még ezek ellenére is kicsit hátrálnom kéne?”

A lábfájás leggyakoribb okai és a megoldás ellenük

Fájó bütyöktől, ferde lábujjaktól szenvedsz? Egy új találmány segít leszámolni kínokkal!

Miért bukott meg Tarlós?

A héten sokan próbálták megfejteni, mi állhat a Fidesz budapesti eredménye mögött.

Önkormányzati választások a Facebookon

Fizetett politikai hirdetések tömték ki a Facebook kasszáját. Mutatjuk, ki mennyit költött!

Az ellenzéki polgármes­te­rek mihez kezdjenek a helyi nyilvánossággal?

„Most például, az önkormányzati választás után ellenséges környezetre számíthatnak.“

Az FBI igazgatója demonstrálja a gépfegyver használatát

J. Edgar Hoover lő, Mussolini párbajt vív, és még sok más lenyűgöző fotó.

Ezt játszátok Halloweenkor!

Szörnyen jó móka lesz!

0